5+1 hasznos tudnivaló 4 millióért

Ezekre figyelj, ha élni szeretnél a gyermekek után járó hitelcsökkentés lehetőségével!

Amennyiben lakáshitellel rendelkezel és úgy döntesz, hogy gyermeket vállalsz, úgy a 2. gyermek születésekor 1 millió forinttal, a 3. gyermek születésekor további 4 millió forinttal csökkentheted fennálló hiteltartozásodat. De van néhány dolog, amire alaposan oda kell figyelni. Összeszedtük a lehetséges buktatókat.

2021. február 1-jétől a lakásfelújítási hitel is csökkenthető a gyermekek után járó kedvezményes jelzáloghitel támogatással. Ha szeretnénk (és tudunk) élni a lehetőséggel, úgy az alábbiakra kell különösen odafigyelni!

1. CSAK már folyósított hitelre vonatkozik

A hitelcsökkentés csak akkor érvényesíthető, ha a nevezett gyermek születésekor folyósították a hitelt.

2. A második gyermektől is igényelhető

A hitelcsökkentés a második gyermek 12 hetes magzati időszaka után már igényelhető, ez esetben 1 millió forinttal csökkenthető jelzáloghitel tartozás. Ha egy kétgyermekes család vesz hitellel ingatlant, úgy a 3. gyermek születését követően 4 millió forinttal csökkenthetik fennálló hitel tartozásukat – viszont fontos tudnivaló, hogy ebben az esetben a 2. gyermek után járó 1 millió forintos támogatás nem vehető igénybe!

3. Mikor vetted fel a hitelt?

Itt meg kell különböztetnünk a 2017. nov. 14. előtti, illetve utána folyósított hiteleket. A 2017. november 14. előtt folyósított hitelek esetén a szabad felhasználású jelzáloghitelekre is vonatkozik a hitelcsökkentés lehetősége, míg a 2017. november 14. után csupán a lakáscélú jelzáloghitelekre használható fel. Jó hír lehet ugyanakkor, hogy lakáscélnak minősül a felújítás és a bővítés is.  2021. február 1.-től már a támogatott otthonfelújítási hitel, és piaci, felújítási célú jelzáloghitel tőketartozása is csökkenthető 2-3. gyermek(ek) érkezésekor.

A kedvezmény igénybe vehető a CSOK és a falusi CSOK mellé igénybe vett kölcsönre és a lakástakarék mellé igényelhető kölcsönre és lakáshitelre is, de nem igényelhető a babaváró hitelre vagy a személyi kölcsönre – még akkor sem, ha egyébként lakáscélra fordítottuk az összeget.

4. Több különböző hitel csökkentésére is igénybe vehető

Idén már több lakáscélú jelzáloghitelre is igényelhető, például ha egy család 2 millió forint jelzáloghitellel rendelkezik, amihez felvettek támogatott lakásfelújítási hitelt, akkor a 3. gyermek születése után igénybe vehető 4 millió forintos csökkentési lehetőséggel kifizethetik a jelzáloghitelüket teljes egészében és a támogatási összegből fennmaradó 2 millió forinttal csökkenthetik felújítási kölcsöntartozásunkat is.

5. Hitelkiváltás

A kedvezmény vonatkozik a kiváltási célú hitelekre is abban az esetben, ha az eredeti hitel eleget tesz a tartozás-csökkentés kritériumainak, és az ezáltal kapott új hitel alacsonyabb, vagy megegyezik a kiváltott hitel összegével.

5+1. Adóstárs / Haszonélvezeti jog

A hitelcsökkentés kritériuma, hogy a hitelszerződésben adóstárs nem szerepelhet. Fontos tudni, hogy a bankok az adott ingatlanon haszonélvezeti joggal rendelkezőt is adóstársként minősítik. Adóstársra általában akkor van szükség, ha a felvevő(k) jövedelme önmagában nem elégséges az igényelt összeghez. Az adóstárs csak akkor kerülhet ki a szerződésből, ha az Ő jövedelme nélkül is elegendő jövedelmet tudnak felmutatni a hitel felvevői.

TIPP: A havi jövedelem legfeljebb 50-60 százaléka fordítható hiteltörlesztésre a JTM – jövedelemarányos törlesztőrészlet-mutató – korlát alapján.

Néhány bank elfogadja, hogy a haszonélvezeti joggal rendelkező személy ne legyen adóstársként tekintve, de kizárólag abban az esetben, ha vállalja, hogy végrehajtás esetén teljes mértékben lemond a haszonélvezeti jogáról. A másik megoldás, ha a haszonélvezőt zálogkötelezettként veszik be a hitelbe. Ilyen esetben a bank nem tekinti „adós”-nak, ám ezt nem minden bank fogadja el, a bankválasztásnál tehát ezt is érdemes figyelembe venni!

Hasonló bejegyzések