Egy cikkben minden lakáscélú támogatásról

Bizonyára sokan észrevették már, hogy a kormány évek óta komoly hangsúlyt fektet a nagycsaládosok támogatására különböző vissza nem térítendő támogatások, hitelcsökkentések keretében. Már annyi kedvezmény jelent meg, oly sok kikötéssel, hogy aki nem követi az elejétől nyomon, az könnyen elveszhet a kritériumok tengerében. Szeretnéd tudni, milyen lehetőségeket vehetünk igénybe? Segítünk eligazodni a lakáscélú állami támogatások dzsungelében!

Babaváró hitel

Az egyik legnépszerűbb és legkönnyebben igénybe vehető támogatás manapság a babaváró hitel. Ennek első és legfontosabb feltétele a házasság – de éppen nevéből következően nem kell hozzá gyerek, csak vállalás.

Ennek a lehetőségnek a segítségével legfeljebb 10.000.000 Ft kamatmentes kölcsönt kaphatunk szabad felhasználásra. A kölcsön csak abban az esetben lesz ténylegesen kamatmentes, amennyiben az igénylő házaspár gyermeke(ke)t vállal. A kölcsöntartozást az állam három gyermek születése után teljes egészében elengedi, két gyerek esetén pedig az adósságot 30 százalékkal redukálja le. Ez a lehetőség jelenlegi adatok szerint 2022.december 31-ig áll fent.

Két fontos kitétel van még:

 • Az igénylésnél a feleség 41 évesnél fiatalabb
 • A következő 5 éven belül megszületik az első gyermek

Utóbbi a feltétele a kamatmentesség fenntartásának attól függetlenül, hogy korábbról volt-e már gyermekük.

Tipp: Mivel szabad felhasználású a kölcsön, így akár ingatlan vásárláshoz önerőként is felhasználható az igénybe vett összeg 75 százalékáig.

CSOK

A Babavárónál régebben elérhető és hasonlóan népszerű lakáscélú állami támogatás a Családi Otthonteremtési Kedvezmény, más néven a CSOK. Ennek segítségével a már meglévő gyermekek után, vagy a leendő gyermekek életét megkönnyítendő, a friss házas fiatalok vehetnek lakást vagy házat 600.000 és 10.000.000 forint közötti támogatással – attól függően, hogy mennyi gyermeket szeretne a kérvényező. Emellett fontos tényező a vásárolni vagy építtetni kívánt ingatlan típusa is. Ennek a támogatásnak az igénybevétele határozatlan ideig áll fent.

Ahogy említettük, a támogatás mértéke függ a már vállalt, vagy a tervezett gyermekek számától, ez azt is jelenti, hogy a CSOK-nak alapvető feltétele a gyermekvállalás. Az alábbi feltételeket érdemes böngészni, hogy megtudjuk, jogosultak lehetünk-e a CSOK-ra:

 • Meglévő gyermekek után is igénybe vehető a támogatás – ebben az esetben viszont fontos, hogy vagy az édesanya, vagy az édesapa 40 év alatt legyen.
 • Lehetőség van arra, hogy élettársi kapcsolatban élők, vagy egyedülálló szülők is igényeljék, ennek feltétele, hogy mindenképpen már meglévő gyermekkel van erre mód, ilyen esetben nincsen életkori megkötés.
 • Örökbefogadás esetén is érvényes lehet.
 • Nyugdíjasok is gondolkodhatnak CSOK-ban, amennyiben rokoni kapcsolatú, vagy örökbefogadott fiatalkorú gyereket nevel, miközben nyugdíjas léte mellett munkaviszonnyal is rendelkezik.

A támogatás összegét tekintve külön kell választanunk azt, hogy új vagy használt ingatlanról van-e szó, illetve, hogy vásárlás vagy bővítés végett szeretnénk igénybe venni a támogatást. Az igényelhető összeg a következőképpen alakul a két esetben:

Gyermekek száma Új építésű ingatlan Használt ingatlan
Egy 600.000 Ft 600.000 Ft
Kettő 2.600.000 Ft 1.430.000 Ft
Három 10.000.000 Ft 2.200.000 Ft
Négy 10.000.000 Ft

Tipp: A CSOK modernizálásra és felújítási munkákra nem használható, viszont 2021 elejével a tetőtér beépítésére, amelyre eddig „használt ingatlan”-ként lehetett igénybe venni, már az „új építésű ingatlan” szerinti összeg igényelhető.

Falusi CSOK

A CSOK-nak egy másik fajtáját is ismerjük, ez pedig a Falusi CSOK, amely 2019. július 1-je óta elérhető egészen 2022. június 30-ig.

A különbség e között és a „mezei” CSOK között, hogy ez a lehetőség csak előre bejelentett kis létszámú településeken vehető igénybe, az összeg maximuma ez esetben is 10.000.000 Ft. A személyi feltételek nagyjából megegyeznek a CSOK-nál olvasottakkal, viszont ilyen esetben van egy megszabott TB-jogviszonyi elvárás, amelyet érdemes figyelembe venni, nehogy ezen bukjon meg a történet!

Lényeges eltérés, hogy itt csak használt ingatlan vásárlására, modernizálására, meglévő ingatlan bővítésére lehet igénybe venni a következő táblázat szerint:

Gyermekek száma Használt ingatlan
Egy 600.000 Ft
Kettő 2.600.000 Ft
Három 10.000.000 Ft

Tipp: Amennyiben ingatlan vásárlás a cél, fontos információ, hogy erre csak az összeg felét lehet fordítani, a másik felét modernizálásra vagy bővítésre lehet felhasználni. 

Kamattámogatott lakáshitel

A CSOK mindkét típusához igényelhető kamattámogatott lakáshitel, amelynek összege maximum 15.000.000 Ft lehet. A kamat a támogatott intervallumban nem lehet több, mint 3 százalék legfeljebb 25 évre. 

A hitelösszeg az alábbiak alapján van maximalizálva:

Gyermekek száma CSOK Falusi CSOK
Kettő 10.000.000 Ft 15.000.000 Ft
Három 5.000.000 Ft 7.500.000 Ft

Jelzáloghitel csökkentés

Nagycsaládosok számára bevezetett kedvezmény a jelzáloghitel csökkentése/elengedése. Mivel ezek a támogatások a családok számára vannak kitalálva, így ennek is feltétele a gyermekvállalás. Második születendő gyermeket követően a jelzálog adósságból átvállal 1.000.000 Ft-ot az állam, a harmadikat követően ezen felül még 4.000.000 Ft-ot, majd pedig, ha további gyermekeket is vállal a család, még ezen felül gyerekenként 1.000.000 Ft-ot vállal át. (Erről a témáról részletes cikkünket lásd itt!)

Azok a családok vehetik igénybe, amelyek már rendelkeznek lakáscélú jelzálogkölcsönnel, amelyet törlesztenek. Ilyen esetben is figyelembe lehet venni az örökbefogadott gyermekeket is, náluk az örökbefogadási dátum számít, amíg vér szerinti gyerekek esetén a születési dátum a mérvadó, amelynek kikötése, hogy a gyermek 2019. július 1-je utáni születésű kell legyen.

2021: áfa visszaigénylés és illetékmentesség új ingatlanra

Mondhatni ez is a nagycsaládok éve lesz a kedvezmények tekintetében, hiszen a korábbiakban, ha megfigyeltük, nagyon hasonlóak a feltételek a különböző lehetőségeknél.

1. Áfa visszaigénylés

2021 egyik legfontosabb támogatása talán az áfa visszaigénylés CSOK általi vásárlás esetén. (Erről részletesebb cikket itt olvashatsz.) Ez azt jelenti, hogy új építésű ingatlan vásárlását követően visszaigényelhető lesz az 5 százalékos áfa. A féltele az, hogy a vásárlás CSOK segítségével történjen 2021. január 1-je után, valamint az ingatlan alapterülete lakás esetén maximum 150 nm, családi háznál pedig legfeljebb 300 nm lehet.  

Konkrét példát tekintve egy nettó 40 millió Forintos ingatlant (a kedvezményes 5 százalékos kulccsal számolva) 42 millió Forintért vásárolhatunk meg, és ezt a 2 millió Forint összegű áfát igényelhetjük vissza.

Az 5 százalékos áfa nem függ a CSOK-tól, mindenkire vonatkozik új építésű ingatlan vétele esetén.

2. Illetékmentesség

A CSOK sok hasznos dolgot von mostanság maga után, ugyanis még illetékmentességet is szerezhetünk általa, ugyanis, ha CSOK segítségével tervezünk ingatlant vásárolni, abban az esetben mentesülünk a vagyonszerzési illeték alól. Alapesetben ez a vételár 4 százaléka, így például egy 40.000.000 Ft-os ingatlannál ez 1.600.000 Ft-ot jelentene, de így ez a zsebünkben marad.

Otthonfelújítási támogatás

Az állam támogatja a családok lakásfelújítását is vissza nem térítendő támogatás keretében, legfeljebb 3.000.000 Ft-ig, ennek segítségével a kiadások 50 százaléka fedhető le, tehát ezt az összeget maximum 6.000.000 Ft-os felújításokig lehet igényelni jelen állás szerint 2022. december 31-ig. (Erről a témáról részletes írásainkat itt és itt olvashatod.)

Kritériumok:

 • A családban van legalább egy gyermek
 • Egyedülálló, elvált szülőkre is érvényes
 • Számlák ellenében vehető igénybe
 • Saját tulajdonú ingatlanra használható

Hiányzik az önerő az otthonfelújítási támogatás mellé? Erre hozták ki a lakásfelújítási hitelt az otthonfelújításhoz szükséges önerő fedezésére.

Lakásfelújítási hitel

Ezt a kölcsönt a kormány, kifejezetten az otthonfelújítási támogatás mellé találta ki arra az esetre, ha valaki nem tudná önerőből fedezni a támogatáshoz szükséges költségeket. Mivel a támogatás maximum 3.000.0000 Ft lehet, így itt a kölcsön összeg felső határa 6.000.000 Ft, viszont előírás, hogy a támogatási összeget betörlesszük a kölcsönbe. A jó hír, hogy a kamatot is maximalizálták 3 százalékban, ezt nem lépheti át, a futamidő pedig 10 évnél nem lehet hosszabb.

Ez a lehetőség talán a legfrissebb az eddigiek közül, 2021. február 1-je óta lehet igényelni.

Tipp: Érdemes arra figyelni, hogy ezt a kölcsönt csak azok vehetik igénybe, akiket érint az otthonfelújítási támogatás.

Így maradhat zsebünkben az Áfa

2021 eddigi utolsó fontos támogatása az áfa visszatérítés, amelyet maximum 5.000.000 Ft-ig lehet kérvényezni egyszeri alkalommal 2022. december 31-ig. Érvényes a telekvásárlásra, az anyagköltségekre és az ezekhez szükséges szolgáltatásokra.

Kikötések:

 • Generálkivitelező általi munkálatokra nem igényelhető
 • A számlán 2018. január 1. utáni keltezés szerepel
 • A beépítendő telek árának vonatkozásában van rá lehetőség
 • Az ingatlan mérete alapján, lakás esetén maximum 150 nm alapterületű
 • Családiház, egylakásos ingatlan esetében maximum 300 nm alapterületű
 • 27%-os áfájú számláknál igényelhető, 5%-os számlákra nem vonatkozik!

Tipp: Számlabemutatási kötelezettség van, így érdemes minden számlát alaposan megőrizni.!

Nyitóképünk: natik_1123 képe a Pixabay -en.

Hasonló bejegyzések