Ezek lettek az Év Színei

Immár tradíció, hogy a Pantone Intézet minden évre megválasztja a legmenőbb színeket. Az idén a sárga és a szürke egy-egy árnyalata lett a befutó. Nem véletlenül.

Az már hagyomány, hogy a neves Pantone Intézet minden évre megnevez két színt, amelyet nemcsak a lakberendezők trendformálási céljaira ajánl, hanem hangsúlyos mögöttes üzenettel is rendelkezik. Az viszont eddig még csupán egyetlen alkalommal fordult elő, hogy nem egy, hanem két szín is elnyerte az intézet ajánlását. Az idén a PANTONE 17-5104 Ultimate Gray (szürke árnyalata) és a PANTONE 13-0647 Illuminating (sárga árnyalata) lett a befutó.

„Az idei kettős színválasztás azt fejezi ki, hogy átléptük a határainkat, és világosan látszik, mennyire szükségünk van egymásra. A másokkal való kapcsolat erőssé tesz, de ugyanígy szükségünk van a reményre és a pozitív gondolkodásra az előrelépéshez. Ezért választottunk két független színt, amelyek segítettek nekünk közvetíteni ezt az üzenetet” – fogalmazott Leatrice Eiseman, a Pantone Intézet igazgatója.

A kettős választással (főleg, de nem kizárólag) a mostani időket súlyosan meghatározó koronavírus-járványra utal az intézet. Az üde sárga a napfény, a természet, a szabadság és a felszabadulás iránti vágyat fejezi ki, míg a szürke a bezártságunk kényszerű világára utal. A kettő kombinációja az álmaink és a valóság kontrasztját adja egy nem mellesleg roppant ízléses, bár kicsit meghökkentő összeállításban. „Mindkettőnek megvan a maga érzelmi aspektusa: a szürke a támogató és szolid, a gyakorlatias alap, amire szükségünk van, a sárga pedig a reményt, a napfényt és jókedvet hozza el” – magyarázta Leatrice Eiseman, a Pantone Intézet igazgatója.

Őket idézve: “Praktikus és sziklaszilárd, ugyanakkor melegséget árasztó és optimista: ez a színkombináció egyszerre ad mindannyiunk számára ellenállóképességet és reményt is.” Ez a két szín együtt egy igazán vagány összeállítás, amellyel bármelyik szobát egyedivé varázsolhatjuk. A sárga egy nagyon kellemes, derűs szín, képes egy kevésbé napos, északi fekvésű szobát is „napfényesebbé” tenni, emellett kedély javító hatása is van és tágítja a teret. A szürke ennek az ellentéte, eleganciát és kimértséget tükröz, önmagában melankolikus, nyomasztó lehet, így ez a két szín tökéletes párosítás, hiszen egymás energiáját egyensúlyba hozzák, igazán inspiratív és kreatív színkombináció.

Hasonló bejegyzések