Hogyan előzzük meg a penészesedést?

Egészséges otthont biztosít a jó falszigetelés

Azt már mindenki biztosan kiszámolta, hogy mennyit lehet megtakarítani a fűtésszámlán a ház megfelelő hőszigetelésével. (Mi is megtettük ebben a cikkünkben, és meglepő eredményekre jutottunk.) De a szigetelésnek van más jelentősége is, amely még a pénznél is fontosabb: óvja a család egészségét is. Eláruljuk, hogy miért.

A homlokzati hőszigetelő rendszer kiválasztásánál leginkább az energiatakarékosságra fókuszálunk, és a költségek és megtakarítások útvesztőjében hajlamosak vagyunk megfeledkezni arról, hogy a családoknak teremtünk élhető, kellemes klímájú otthont.

Miért veszélyes a penész?

A penész egyáltalán nem csak csúnya a falon, de veszélyes is és sok problémát okozhat. Túl azon, hogy évente festeni kell miatta, komoly egészségkárosító hatása lehet. Az ENSZ Egészségügyi Világszervezete (World Health Organization – WHO) szerint a penészes környezet komoly egészségügyi kockázatokat jelent. Nemcsak azért, mert a penész gyűjtőfogalommal jelzett mikroszkopikus gombák elterjedésének olyan melléktermékei is lehetnek amelyek irritálják a szemet, a tüdőt, a nyálkahártyáját, a bőrünket és a torkunkat is. Sőt: a légzőszervi betegségtől szenvedőknél vagy a legyengült immunrendszerűek számára még veszélyesebb, mivel a penész fokozhatja a meglévő betegségek tüneteit és újabb betegségeket is okozhat, ráadásul bizonyos penészgombák komoly tüdőbetegségeket idézhetnek elő. A megfelelő páraáteresztő, azaz lélegző szigeteléssel mindez megelőzhető.

Miért penészedik a fal?

Különösen az új épületeknél jellemző, hogy az építkezés gyorsítása érdekében a falazatnak nincs ideje kiszáradni, és a benne rekedt nedvesség keresi az útját. Ha a pára a belső tér felé akar kijutni, akkor megemelkedik a páratartalom az egészséges 40-60 százaléknál magasabb értékre. Magas páratartalom mellett már nem érezzük jól magunkat az otthonunkban, és szélsőséges estben megjelenhet a penész is a lakásban.

A jó fal értünk lélegzik

A párának kifelé kell távoznia, ezért új építés vagy utólagos szigetelés esetén ajánlott olyan homlokzati hőszigetelő rendszert kiválasztani, amely páratechnikailag fokozottan nyitott, azaz a falakban rekedt vagy a beltérben keletkezett párát átengedi és kivezeti a kültérbe. Az ilyen nyitott, vagy open hőszigetelő rendszerben a polisztirol lapok perforáltak, az apró lyukakon a pára könnyebben távozik, hiszen az open lemezek a hagyományoshoz képest két-háromszoros biztonsági tartalékkal rendelkeznek a páraáteresztés szempontjából.

Hogyan válasszunk szigetelőrendszert?

Persze, ügyelnünk kell arra, hogy ne csak a falra felragasztott polisztirol lapok, hanem a ragasztó és a vakolat is páraáteresztő legyen. Hiszen a rendszernek együtt kell lélegeznie, és ha bármelyik elem ezt megakadályozza, akkor azzal lényegében értelmetlenné teszi a többi nyitott anyag használatát.

Ez a homlokzati hőszigetelőrendszer-típus egyesíti az ásványgyapot előnyeit, azaz a jó páraáteresztést és az ennek köszönhető természetes lakóklímát, valamint a polisztirolos rendszerek kedvező tulajdonságait (kedvezőbb ár, a könnyű kivitelezés és a kisebb súly). A két rendszer előnyeiről és hátrányairól itt írunk részletesen!

Az egészséges lakóklímához fontos olyan beltéri vakolatot választani, amely természetes anyagokból készül, és a jó páraszabályzás érdekében ehhez illő glettet és festéket is érdemes beszerezni. Kis odafigyeléssel, okos választással energiatakarékos, szép és egészséges is lehet új házunk.

TIPP: még a leggondosabban összeválogatott és felvitt lélegző homlokzati szigetelés mellett is fontos a ház rendszeres szellőztetése, nem árt, ha télen is kinyitjuk pár percre az ablakot különösen a fürdőszobában és a konyhában!

(A HufBau cikke alapján)

Hasonló bejegyzések