Hová, milyen burkolatokat használjunk?

Fontos pillanat minden ember életében, mikor elkezdi kiépíteni saját otthonát, birodalmát. Ilyenkor nemcsak egyszerűen egy lakást vagy házat tervezünk meg, hanem a nagy betűs OTTHON-t. A végső összhatás tekintetében a burkolatok és festékek, az anyagok és az árnyalatok határozzák meg lakásunk hangulatát. Ezek segítségével nem csak a dizájnt adjuk meg, hanem szükség esetén a teret is megnyújthatjuk, melegebbé vagy racionálisabb hatásúvá tehetjük a belvilágot. A színek és az anyagok kiválasztása azonban nem kizárólag ízlés dolga, van néhány fontos dolog, amit figyelembe kell venni. Cikkünkben tanácsokat adunk azzal kapcsolatban, hogy mire ügyeljünk a tökéletes alapanyagok kiválasztásánál.

 

Előszoba

Általában több szempontot is érdemes figyelembe venni, amikor arról döntünk, hogy mivel burkoljuk az előszobát. Ez a helyiség fogad minket és vendégeinket, így tehát kvázi átjáró a lakás különböző pontjai és a bejárat között. Mindenkinél mások a bevett szokások, de manapság is jellemző, hogy az előszobában vesszük fel a cipőnket, vagy hazaérve itt vesszük le. Ez a házon belüli gyorsforgalmi, fontos, hogy megfelelő padlóburkolatot kapjon. Ezért ebbe a helyiségbe a leginkább ajánlott a hidegburkolat, amely könnyen tisztítható, ütés- és karcálló – és ezek mellett természetes hatást nyújthat, ha megfelelőt választunk.

Milyen burkolat nem ajánlott az előszobába? Nos, nem ajánlott: a szőnyeg és a laminált padló, ezeket ugyanis nehezebb tisztán tartani, valamint sérülékenyebbek is.

TIPP: A Zalakerámia taposók színek, formák és minőség terén is tökéletes választások, különleges mintázatuk színt visz a talpunk alá.

Az előszoba falaira leginkább festék szokott kerülni, ám ezek között is rengeteg fajtából válogathatunk összetevők, színek és dizájn tekintetében is. (A festékek típusairól bővebben itt olvashatunk.)

Fürdőszoba

A fürdőszobát tekintve szintén a hidegburkolat a legpraktikusabb ugyanazon okok végett, mint amelyeket az előszobánál vázoltunk, viszont ezekbe a helyiségekbe a falra praktikusabb csempét használni, ugyanis itt könnyebben koszolódik és bepállik a fal, mint a legtöbb szobában. A csempét kiegészítő festéknél érdemes meggyőződnünk arról, hogy a kinézett anyag biztosan vízálló és mosható-e. Anyaguk tekintetében a legelterjedtebb a kerámia vagy a márvány, de vannak kvarc hatásúak is, amelyekről viszont érdemes tudni, hogy nedvesség hatására átmenetileg elszíneződnek (sötétebb árnyalatúak lesznek).

Manapság már igazán egyedi fürdőszobát varázsolhatunk az egyre különlegesebb és kreatívabb csempéknek köszönhetően, így akár egy igazi barlang fürdőszobát is varázsolhatunk magunknak, ha kedvünk tartja. Ugyanakkor az érdes felületű falburkolatok hátránya, hogy nehezebben tisztíthatók, könnyebben eltanyázik benne a penész.

Padlólapok tekintetében a legpraktikusabbak a csúszásgátlós (barázdált) felületű anyagok, ha el szeretnénk kerülni a háztartási baleseteket (amelyek 80 százaléka a fürdőszobában történik), akkor érdemes ilyet választanunk. Ugyanakkor ezeknek az a hátulütőjük, hogy ugyancsak megnehezítik a felmosást, a barázdákban megtapad a kosz és a hab. Ha ilyet választunk kisebb eséllyel fog valaki megcsúszni a vizes padlón, de jobb ha felkészülünk rá, hogy havonta át kell súrolnunk a padlót műanyag kefével…

Konyha és étkező

Tökéletes választás a konyha tekintetében is a kerámiapadló, ám van egy másik alternatíva, amely főzéshez kényelmesebb lehet: a PVC-padló, azaz a műanyag padló, amelyek különböző mintázatuk végett inkább fapadlónak vagy kerámiának hatnak (részletes cikkünk ezekről itt olvasható). A mészkő vagy gránitlapok nehezebben kezelhetők, ugyanis ha nem megfelelően vannak lerakva és kezelve, akkor könnyen megmaradhat rajtuk bármilyen folt.  

Nappali

A nappali az a helyiség, ahol jobban elengedhetjük fantáziánkat és a kreativitásunkat – és persze nem csak a padló anyagát tekintve. Ez az otthon közösségi tere és lelke, ezért ennél a legfontosabb, hogy igazán otthonos legyen az alkalmazott anyagok és színek kombinációja. De vajon milyen szempontokat érdemes figyelembe venni, amikor arról döntünk, hogyan burkoljuk a nappalit? Nos, a mi tippünk az, hogy mindenképp meleg színű burkolatot érdemes választani, hiszen azok mindig barátságosabb, vidámabb hatást keltenek, mint a teret szűkítő sötét árnyalatok, vagy a tágasság illúzióját keltő, de túl rideg fehéres jellegű variációk. Ide nyugodtan választhatunk laminált padlót vagy szőnyegpadlót is, ez már az ízlésünkön múlik. Ezeknek az előnye, hogy egyszerű a lerakásuk és sokkal puhábbak, mint a hidegburkolatok. A szőnyegpadló előnye, hogy kellemesebb sétálni rajta – főleg mezítláb – és nem csúszik, hátránya viszont a laminált padlókkal szemben az, hogy nehezebben tisztítható.
TIPP: A nappalit igazán egyedivé tehetjük, ha festék helyett fotótapétát vagy dekorköveket használunk. A fotótapéta segítségével még a teret is megnyújthatjuk. (Részletes cikkünk a festés rejtelmeiről itt olvasható!)

TIPP: Ha a lakásunk amerikai konyhás, akkor a tér optikai nyújtását azzal segíthetjük elő, ha hasonló színű burkolatokat választunk a konyha és a nappali részére, vagy pedig úgy, hogy a nappaliban levő burkolat világosabb árnyalatával a szobát tágasabbnak láttatjuk egy kicsit a valós méreténél.

Hálószoba

Otthonunk egyik legmeghatározóbb része a hálószoba – és egyben persze a legintimebb is. Kialakítása hozzájárul kipihentségünkhöz, alvásunk minőségéhez, így igazán fontos, hogy egy hangulatos, kellemes hálószobát tervezzünk meg.

Ide nem ajánlott a hidegburkolat, inkább a laminált- vagy szőnyegpadló a legmegfelelőbb, hiszen amikor reggel felkelünk az ágyból, akkor sokkal jobb érzés egy puha padlóra lépni, mint egy hűvösebb és keményebb felületre. A laminált padlók előnye, hogy könnyen tisztíthatóak és melegséget árasztanak.

TIPP: A természetes hatásért az EGGER laminált padlók széles választékát érdemes átböngészni, minőségét tekintve nagyon jó választás!

A falakat tetszés szerint variálhatjuk festékekkel, dekorkövekkel, tapétákkal és díszlécekkel. Ha még sok növénnyel és ügyes hangulatvilágítással is sikerül feldobnunk, akkor éjjel-nappal nyugalmat fog árasztani a hálószobánk.

Ha további tippeket szeretnél olvasni arról, hogy milyen helyiségben milyen színeket érdemes használni, akkor olvasd el ezt a cikkünket is a témáról!

Hasonló bejegyzések