Napelem-telepítés 5 lépésben

Manapság egyre több családiház, lakóépület tetején lehet találkozni napelemekkel, amelyek amellett, hogy a tulajdonosnak hosszú távon anyagilag megtérülnek, a környezetet is segítenek kímélni. A napelemek az új házak KNE-minősítése miatt is mind nagyobb figyelmet kapnak. Ha már régen szemezünk velük, segítünk a döntésben a kiválasztás és a telepítés főbb lépéseinek bemutatásával.

Megfelelő napelem rendszerrel nem csak a villanyszámlát válthatjuk ki (kisebb-nagyobb mértékben, vagy akár teljesen is), hanem kevesebbet (vagy semennyit) kell költeni a fűtésre, és a háztartási melegvizet is előállíthatjuk házilag. Ráadásul mindez nemcsak a pénztárcánknak jó, hanem a környezetnek is. Nem véletlen, hogy a napelemek mind nagyobb figyelmet kapnak az elmúlt években, több pályázati lehetőség és kormányzati segítség is van ezek beszerzésére (Erről bővebben itt olvashattok), és még az év közepétől hatályba lépő, az új házakat érintő KNE-minősítés miatt is egyre többen érdeklődnek irántuk. De vajon mit érdemes tudni róluk ahhoz, hogy érdemben fontolóra tudjuk venni egy ilyen rendszer kiépítését? Ezt szedtük össze ebben a cikkben.

A napelemeket hosszú távra szerelik fel, így az egyszeri procedúra után, 30-40 évig nem is nagyon kell velük foglalkozni. Ha önköltségből finanszírozzuk a beruházást, akkor nagyjából 8-10 éven belül térül meg a ráfordítás – ha pedig igénybe vesszük az elérhető támogatások valamelyikét, akkor sokkal hamarabb. Ezeknek az eszközöknek az évek folyamán folyamatosan csökken a felszerelési ára, és gyakran írnak ki pályázatokat a napenergia népszerűsítésére, ezeket érdemes figyelni. (Erről itt olvashatsz bővebben LINK)

Amennyiben már megvan, hogy önerőből, vagy pályázattal finanszírozzuk a beszerzést, és a pályázat nem köti ki, hogy melyik céggel kell a telepítést végezni, úgy érdemes alaposan körüljárni a különböző cégeket árak és referenciák végett.

A következő lépésekre készülhetünk, ha már kiválasztottuk a szimpatikus céget:

1. Helyszíni felmérés

A telepítés előtt számítsunk egy helyszíni felmérésre, ahol figyelembe veszik többek között az ingatlan/terület tájolását, elhelyezkedését, a tető méretét, hogy a szakemberek tisztában legyenek azzal, milyen elemekre van szükség.

TIPP: Napelemet nem csak a háztetőre, hanem a teraszra, garázsra, sőt akár erkélyre is telepíttethetünk – nem is szólva a nagy cégek napelem-parkjához hasonló földi telepítési lehetőségről!

2. Tervezés

A tervezésnél több tényezőt vesznek figyelembe a szakemberek, mint például a napsütéses órák száma az elmúlt évek adatai alapján az adott térségben, és azt is, hogy mi a cél: a villanyszámla teljes nullázása, vagy csupán csökkentése.

3. Engedélyeztetés

Az engedélyeztetéssel a megbízott cég foglalkozik, alapvetően minden tervet engedélyeztetni szükséges az áramszolgáltatóval.

4. Telepítés

Ez már a célegyenes, a szakemberek felszerelik az elemeket és a hozzájuk csatlakozó rendszert. Ez általában 1-2 napot vesz igénybe.

5. Beüzemelés

Ez az utolsó lépés, indulhat is a számlák csökkentése.

Fontos tényező a megfelelő szakemberek kiválasztásánál, hogy a cég milyen távra vállal garanciát a napelemekre, hiszen meglehetősen költséges beruházásról van szó. Ez cégenként nagyon eltérő, van, ahol 25 éves garanciát is kaphatunk.

TIPP: Számtalan cég weboldalán már online kérhetünk árajánlatot a paraméterek megadásával, amely segítségével már kalkulálhatunk.

 

Hasonló bejegyzések