Otthonfelújítási támogatás: a legfontosabb tudnivalók egyszerűen

Több cikkben is foglalkoztunk már az Otthonfelújítási támogatással, ezek alapján készült ez a GYIK, ebből közérthetően kaphatunk válaszokat a leggyakoribb kérdésekre.

Kik vehetik igénybe az Otthonfelújítási támogatást?

Azok a családok, amelyek legalább egy gyermeket nevelnek.

Ha nincs még gyerekünk, akkor ezt buktuk?

Nem feltétlenül. A támogatás ugyanis utólag is igényelhető, vagyis, ha a következő években szeretnénk, ha bővülne a család, de már az idén belevágnánk egy felújításba, megtehetjük, és utólag, a kicsi megszületése után megigényelhetjük a támogatást.

Házasoknak kell lennünk?

Nem feltétlenül, hiszen a CSOK is jár élettársi közöségben élő családoknak, de ezt igazolnunk kell!

Kell önerő?

Kell bizony! A költségek felét nekünk kell állni, sőt, az egész összeget nekünk kell megelőlegezni.

Tényleg 3 millió forint a támogatás?

Nem feltétlenül. A támogatás a teljes felújítás bekerülési költségének maximum 50 százaléka lehet. Ha nem költünk el 6 milliót, csak mondjuk négyet, akkor értelemszerűen kettőt kapunk vissza utólag.

Mikor és hogyan kapjuk meg a 3 milliót?

Az állam utólag utal, vagyis a pénzt előbb nekünk kell saját zsebből vagy kölcsönből előteremtenünk, és csak a munka befejezése után kapjuk meg az állami támogatást. A számlák benyújtása után 30 nappal utal a Magyar Államkincstár. A szükséges dokumentációról és a beadási feltételekről részletesen itt olvashat.

Hogyan kell igazolni az elköltött összeget?

Mindenképpen a nevünkre szóló számlával! CSAK a számlával igazolt tételek vehetők ugyanis figyelembe a végelszámolásnál. Vagyis, ha használt, bontott, építkezésből megmaradt árut szerzünk be a munkákhoz, akkor ne feledkezzünk meg arról, hogy azt NEM számolhatjuk el!

Csak az anyagárat lehet elszámolni?

Nem. A munkadíjat is, de arra is csak az előbb jelzett módon, számla és szerződés ellenében kérhetünk 50 százalékos állami támogatást.

Készpénzt kapunk az államtól?

Nem feltétlenül. Amennyiben rendelkezünk CSOK-kölcsönnel, vagy más, államilag támogatott lakáscélú hitellel, úgy annak fennálló tőketartozásából is levonható az állami támogatás.

Mire költhetjük a felújítási támogatást?

Amire csak szeretnénk a családi otthon felújításával összefüggésben. De fontos tudni, hogy CSAK a lakhelyünkül szolgáló otthon felújítására jár a támogatás. Szüleink házát, nyaralónkat, műhelyünket nem hozhatjuk rendbe ezzel a segítséggel. A munkák jellegét illetően azonban nincsenek megkötések: tetőcsere, fűtés-korszerűsítés, szigetelés, gépészeti munkák, nyílászáró-cserék, burkolatfelújítás – bármi belefér, aminek van értelme.

Mikor érdemes belevágni a felújításba?

Ha megvan a pénzünk és a szükséges elszántságunk, akkor minél előbb! Az új állami támogatási forma ugyanis rendkívül népszerűnek ígérkezik, alighanem rengetegen fognak élni vele, emiatt szakember-hiány és akár áruellátási zavarok is felléphetnek.

És mire elég 3 – pontosabban 6 millió? Mire érdemes költeni?

Ezzel a kérdéssel külön cikkünkben foglalkozunk, kattints ide tippekért!

További részletek az Otthonfelújítási támogatásról itt!

Hasonló bejegyzések