Rejtett stresszfaktorok az otthonunkban

A rossz alvás, a nyugtalan lelkiállapot, a fokozott stressz egyik kiváltó oka lehet az, ha nem érezzük magunkat elég otthonosan otthon – bár lehet, hogy ezzel nem is vagyunk tisztában. Vajon mik azok a tényezők, amelyek észrevétlenül vannak jelen otthonunkban és megakadályozzák, hogy megfelelő minőségű feltöltődésben lehessen részünk? Ennek jártunk utána.

Persze, tudjuk, hogy egy építkezés nem egyszerű, fontos az ár, a lokáció és az, hogy jó érzés legyen ott lakni. Ezer és egy dologra kell odafigyelni, hogy technikailag minden rendben legyen, viszont ezek miatt néha egy-két dolog a háttérbe szorulhat, amik később kiütközhetnek, mikor már beköltöztünk.

Most azt vesszük számba, hogy melyek azok a legfontosabb tényezők, amik az otthont OTTHONná teszik minden értelemben – és amelyek esetleges hiánya nagyban hozzájárulhat rossz közérzetünkhöz vagy kedélyállapotunkhoz.

Lélegző ház

A megfelelő szellőzés, a friss levegő az egyik legalapvetőbb nem csak a kellemes érzet, de egészségünk szempontjából is. Egy nem megfelelő szellőző rendszer sok értelemben káros lehet szervezetünkre. Ám nem csak a szellőzőtől függ otthonunk levegőminősége, hiszen a különböző anyagokkal, tárgyakkal is bevihetjük a port, vagy káros anyagokat, amilyeneket például egy nem megfelelő alapossággal kiválasztott festék is kibocsájthat magából. (Erről bővebben itt olvashatsz!). A páratartalomra is érdemes odafigyelni, hiszen a túl párás és a túl száraz levegő is rossz érzést okozhat, utóbbi például reggeli torokkaparást.

Tipp: a hanyagul kivitelezett szigetelés miatt könnyen penészedhetnek a falak, így a megfelelő szigetelés a kellemes érzet egyik kulcsa.

Hőérzet

Télen túl hideg, nyáron túl meleg van a hálószobában (és az egész házban), és a takaróval nem tudjuk, hogy mit kezdjünk? Bizony, a hőmérséklet jelentősen befolyásolja az otthoni komfortérzetünket, a pihenésünket és az alvás minőségét is, ezért fontos, hogy otthonunk lehetőleg mindig kellemes hőérzetet biztosítson. Persze egyénenként változó, hogy kinek mi a megfelelő, de a megfelelő hőmérséklet beállítását minden esetben egy jó termosztáttal tudjuk biztosítani a legkönnyebben. No és persze megfelelő szigeteléssel és nyáron talán a klíma sem árt…

Zaj, zaj, zaj vagy Zzz?

Igen kellemetlen hatása lehet, ha a hangszigeteléssel spórolunk, vagy nem figyelünk oda a kivitelezésre. Sok esetben inkább társasházaknál okozhat ez komolyabb gondot, de kertes ház esetében is érdemes odafigyelni erre. A zaj az egyik legnagyobb stresszforrás, ezért érdemes kint tartani egy jó otthoni zajszigeteléssel. Mindenki szereti, ha hazaérve nem kell a szomszéd különféle neszezését és zörgését hallgatni vagy arra ébredni, hogy zúg az elszívó, megy a fürdőszobai ventilátor. A külső zajokkal szemben erősebb védelmet a megfelelő ablakok kiválasztásával és minél vastagabb, a hangot is minél nagyobb mértékben elnyelő otthoni hangszigeteléssel érhetjük el.

Tipp: Az úgynevezett elektromos zajokra és a sugárzásokra is érdemes odafigyelni a mai, felgyorsult világunkban. Ne aludjunk például a mobiletelefonunkkal és ne hagyjuk egész éjszakára bekapcsolva a tévét, ha kialudva szeretnénk reggel ébredni.

A színek és fények varázslatos ereje

A színek és a természetes- valamint mesterséges fények is nagyban befolyásolják hangulatunkat. Egy olyan fekvésű ház, amelybe folyamatosan besüt a nap és a falakon a világos, élénk színek dominálnak, sokkal barátságosabb hatást kelt, mint a sötét, vagy semleges színekkel megálmodott otthon. (Erről bővebben itt olvashatsz!) Az sem elhanyagolható tényező, hogy milyen lámpákkal világítjuk be esténként a teret. Itt fontos szempont, hogy meleg- vagy hidegfényű izzókat használunk, valamint hogy maga a lámpatest mekkora izzó befogadására képes és hogyan szórja szét a szobában a fényt. Ezek mellett a szobák berendezése, a tér kihasználása és a belmagasság is lényeges.

Látható tehát, hogy mennyi minden befolyásolhatja hangulatunkat, így ha tudjuk magunkról, hogy amúgy is érzékenyek vagyunk ezek közül legalább az egyikre tényezőre, érdemes már a tervezésnél odafigyelni.

Képek: Pixabay

Hasonló bejegyzések