Tippek, hogyan fessük ki a lakást

Falat festeni bárki tud – legalábbis a közhiedelem szerint. De azért ez sem annyira egyszerű, mint amilyennek látszik. Ha nem az adott falfelületre vagy az adott rendeltetésnek megfelelő festéket választjuk, könnyen végződhet a dolog azzal, hogy az arcunk jobban elszíneződik, mint a felület. Nem akarjuk falra festeni az ördögöt, inkább felvillantunk néhány alapvető tudnivalót a festésről. Ezek ismeretében már tényleg könnyű lesz a munka!

Nemrégiben a színekről és azok hatásairól írtunk részletesen, ebből a cikkünkből kiderül, hogy melyik helyiséghez mi illik és mi nem. Ezért most onnan indulunk, hogy feltételezzük: az első nehézségen, vagyis a színválasztáson már túl vagyunk. Lássuk, hogyan tovább! A következő kihívás a megfelelő falfesték kiválasztása. Ehhez többféle szempontot is érdemes figyelembe venni.

Előkészítés

A fal apró hajszálrepedései, egyenetlenségei miatt nagyon fontos a megfelelő fedőképesség. Egy jó fedőképességű festék feltölti a kisebb repedéseket anélkül, hogy a végeredményben eltéréseket látnánk a fal különböző területein. Ujjnyi vastag hézagok festékkel való kitöltéséről azonban ne is álmodjunk!

Itt bizony nincs mese, a régi réteget le kell csiszolni és újra kell glettelni a falat.

Amennyiben kevésbé sima falfelületről van szó, úgy alkalmazhatunk különböző folttakaró festékeket is, vagy ilyen esetben ajánlott matt hatású festéket választani.

Új, frissen glettelt fal esetében viszonylag könnyű a dolgunk: elég letakarni a padlót festőfóliával, és kezdhetjük is kenni, mázolni, felgurítani a festéket a falra. Méghozzá két-három rétegben, ha tökéletes munkát szeretnénk végezni.

Ha azonban egy régi falat készülünk újrafesteni, akkor először nem árt legalább részben felcsiszolni a felületet előbb durvább, majd finom szemcséjű csiszolópapírral. Ha szerencsénk van, ennyivel meg is ússzuk az előkészítést. De ha azt tapasztaltjuk, hogy a glett foltokban válik le a falról, akkor nincs mese: előbb le kell kaparni a régi réteget, muszáj újraglettelni az egészet. Aztán felcsiszoljuk, majd meszelőpemzlivel vagy nyeles kefével alaposan lemossuk a felületet, és ha megszáradt, már kezdhetünk is festeni.

Persze mielőtt nekilátunk, érdemes a padlót és a bútorokat egy vastagabb műanyagfóliával lefedni, megelőzve a festék csöpögéséből keletkező kellemetlenségeket. Érdemes az ajtókat, ablakokat és kapcsolókat is leragasztani.

Festési tippek

Ajánlunk egy roppant dekoratív trükköt: ha nem szeretnénk sokat bajlódni a festés előtti felületkezeléssel, akkor válasszunk valamilyen rusztikus falfestéket! Ezek a mediterrán országokban népszerű típusok általában sűrű állagúak, tele nagyobb csomókkal, darabokkal, amelyek felvitelkor kisebb-nagyobb sávokat hagynak maguk után, és helyenként vastag rétegben egyben is maradnak. Ezek ugyan drágábbak, mint a hagyományos festékek és kicsit nehezebb is dolgozni velük, mivel a második, „vastag” réteget széles spaklival kell felvinni, ez roppantja szét és húzza el a festékben lévő csomókat.

így kell felvinni az antik hatású dekorfestéket – több vele a macera, mintha csak felhengerelnénk a falra…
…de az eredmény látványos lehet! (És kevesebb a gond az előkészítéssel is!)

A mennyezetet többnyire fehérre szokás festeni, de persze ez nem kőbe vésett szabály. Amennyiben a plafont fehéren hagyjuk, a falon díszlécek használata javasolt, vagy érdemes az oldalfalakon egy pár centi vastagságban fehér csíkot hagyni, amelynek vonalát még a festés elkezdése előtt érdemes jelölni, netán előre felfesteni és leragasztani.

Tipp: A díszléc nagyon jó dizájnelem lehet a szobában, amelynek segítségével elvehetjük a szoba éleit, hiszen sokak nem szeretik a szögletes tereket, nekik ezt kifejezetten ajánljuk. Fontos, hogy minél pontosabban rakjuk fel a léceket, hiszen már egy minimális eltérés is nagyon észrevehető lesz!

Amennyiben a mennyezetet is festjük, azzal érdemes kezdeni csepegésmentes, jó fedőképességű festékkel, amit (általában) egy rétegben elegendő felvinni, majd onnan áthaladni az oldalfalakra a színekkel. Az alsó szegélyhez használjunk ecsetet a pontosabb eredmény érdekében, majd folytassuk hengerrel, mindig azonos irányú sávokban dolgozva. Amennyiben a mennyezetnél is van szegély vagy díszléc, amit nem szeretnénk festeni, azt érdemes leragasztani és ecsettel dolgozni a környékén. (lásd képünkön!)

TIPP: Ha több színnel is dolgozunk, minden színhez külön hengert és ecsetet használjunk!

Milyen eszközök kellenek a falfestéshez?

A legpraktikusabb eszköz a festéshez a henger és az ecset. Könnyen kezelhetőek és tisztításuk is viszonylag egyszerű – már ha még be nem száradt eszközökről beszélünk. A henger esetén engedjünk rá vizet és folyamatos nyomkodás közben mossuk ki, míg ecsetnél a szőrök közül mossuk ki alaposan a festéket.

A henger használatánál arra érdemes figyelni, hogy ne forgassuk túl gyorsan, ugyanis ebben az esetben előfordulhat, hogy a rajta lévő festék fröcskölni kezd, valamint hasznos teleszkóposat venni belőle, amelyet ugyan kicsit nehézkesebb használni, de könnyebben elérhetőek vele a magasabb felületek is. Mindenképpen használjunk lehúzó rácsot, hogy ne vigyünk fel túl sok festéket egyszerre a falra, hiszen ha nagyobb mennyiség kerül fel, mint amennyivel egyszerre dolgozni tudunk, előfordulhat, hogy a ruhánkra, arcunkra vagy a padlóra csöpög, vagy egyszerűen nem tudjuk szépen eldolgozni és foltos, csíkos lesz.

A henger és az ecset mellett hasznos a lapos festőpárna, amely használatával különösen vékony réteget vihetünk fel a falakra kellően híg festékkel, ugyanis ha túl sűrű a festék, nem lesz egységes, nyomokat hagyhat a felületen, emiatt mennyezetnél kényelmetlenebb a használata. Ehhez is rögzíthetünk hosszabb nyelet, és a tisztítása is igen egyszerű.

Színezés házilag

Festékek színezésénél is több opciónk van manapság amellett, hogy kikevertetjük a megálmodott színt. Sok helyen kaphatóak különböző színező anyagok, amelyekhez színskála tartozik, hogy könnyebben kikeverhessük a kívánt árnyalatot. A színezőket fehér festékbe adagolva kapjuk meg a választott színt – de azért elsőre érdemes tesztelni egy kisebb felületen, hogy tényleg a megfelelő árnyalatot sikerült-e előállítanunk.

TIPP: színkeverésnél fontos, hogy a színező adagolását fokozatosan végezzük. Ne felejtsük el: sötétíteni könnyű a mixet, de világosítani nehéz! A bekevert festéket hagyjuk állni 5-10 percig, mielőtt nekiállnánk a festésnek!

Szigetelő festékek

Ma már olyan falfestékeket is kaphatunk, amelyeknek hőszigetelő hatásuk van, ez fűtés szempontjából praktikus lehet, valamint vizes helyiségekbe ajánlott páraszigetelő és penészedésgátló festéket alkalmazni.

Miből van a festék?

Minden festék 5 összetevőből áll:

  • Kötőanyag, ami a száradás utáni kemény réteget képezi,
  • Természetes vagy mesterséges szín anyag,
  • Oldószer, amely lehet mesterséges vegyi anyag (!)
  • Töltőanyag,
  • Adalék anyagok, amelyekbe a tartósító szerek is beletartoznak.

Fontos tudni, hogy néhány festék káros lehet az egészségünkre a különböző vegyi anyagok miatt, ugyanis olyan anyagok párologhatnak ki miután felkentük a falra, amelyek problémákat okozhatnak, pl.: allergia, asztma.

Víz bázisú falfesték – miért praktikus?

Sok előnye van, ha vizes bázisú festéket használunk, hiszen ahogy már a neve is mutatja, nem kellenek vegyszeres hígítók, elég egyszerűen vizet használni hozzá, ezáltal környezetbarát is. Emellett olcsóbb is, egyszerűbb az alkalmazása, könnyebben kezelhető, valamint gyorsabban szárad és még szagtalan is. Rugalmas bevonatot képez, amely ellenáll az időnek, a színek nem fakulnak ki.

Természetesen vizes bázisú festékekből is többféle bevonat megtalálható, a fényestől a mattig.

Tisztíthatóság

Főleg kisgyermekes családok esetén érdemes mosható festékekben gondolkozni, ám a por, ami a polcokra is száll, egy idő után a falon is megtapad. Egy nem mosható festék esetén, ha elkezdjük vizes szivaccsal tisztítani, le fogja dobni a színét. A mosható festékeket természetes tisztítószerekkel tudjuk takarítani anélkül, hogy elszíneznénk a falat.

Ajánlott mosható festéket alkalmazni például a konyhában, vagy a fürdőszobában.

Dizájn

A szakmai oldal mellett a másik fontos tényező a dizájn, hiszen már festékek tekintetében is rengeteg szín, árnyalat és dekor közül választhatunk.

Az első ilyen szempont, ami ízlés kérdése az, hogy matt, vagy fényes, szatén vagy magasfényű falakat szeretnénk a lakásba. Ezeken a lehetőségeken felül is vannak még más, dizájnos elemek, mint például a dekorfestékek, amelyekkel teljesen egyedivé és formabontóvá alakíthatjuk a lakásunkat, hiszen alkalmazásukra számos lehetőségünk van, bár ezek alkalmazása összetettebb, mint az egyszerűbb, egyszínű festékeké.

Ezek alapján érdemes mérlegelni a különböző márkák között, mielőtt csak egyszerűen belevetnénk magunkat a falfestékek tengerébe.

Mit használjunk?

Igazán könnyen kezelhető és egyszerűen felvihető festéknek ajánljuk a Poli-farbe vagy a Cemix termékcsaládjait, amelyek alap, fehér színben elérhetőek, vagy a szivárvány bármelyik színében kikeverhető.

Festékek mennyiségét tekintve természetesen érdemes szakember segítségét kérni, viszont a Poli-farbe terméknél adunk egy kis információt a tervezéshez:

Mennyibe kerül a festés?

Mint minden felújítási munka esetében, úgy a festésnél is nehéz pontosan megjósolni, mennyibe fog kerülni a „mutatvány”. Ennek az az oka, hogy menet közben derülhet ki sok kellemetlen és költség-növelő meglepetés, például, ha újra kell glettelni a falat, vagy kettő helyett három festékrétegre is szükség lesz… Mi alapesettel számoltuk ki, hogy nagyjából mire kell számítanunk.

Egy liter festék általában 8-14 nm-re elég egy rétegben. Ahhoz, hogy a kívánt színeket érjük el, 2 rétegben szükséges felvinni a festéket. Mielőtt a különböző kiszerelések közül választanánk, gondoljuk át, mekkora a festésre szánt felület! Egy 12-13 nm-es szoba esetén, ha a mennyezetet nem festjük és 2 réteggel számolunk, nagyjából 27-30 nm a lefestendő terület, ehhez hozzávetőleg 4-5 liternyi festékre van szükség. A festék ára nagyban függ a színtől, egy egyszerű fehér színnek például a Poli-Farbe termékcsaládból körülbelül 400 Ft litere, de például egy Pipacsvirág szín litere már 2500-3000 Ft körül van.

Szintől függően tehát 2.500-15.000 Ft közötti összegből van meg a szükséges mennyiségű festék egy 12-13 nm-es szobához.

A szakemberek általában négyzetméterben megadott árban dolgoznak, széles a paletta az árak terén, többnyire 1500-2000 Ft/nm áron lehet már találni jó referenciával rendelkező mestereket. És persze be kell még szereznünk ecsetet, hengert, festőfóliát is.

Ha tehát magunk végezzük a munkát és egy olcsó színt választunk, úgy festékestül és ecsetestül megáll az egész költség akár már 15 ezer forintból is. Ha azonban dekorcsíkot is szeretnénk, drága színt választunk, netán dekorfestékkel szeretnénk dolgozni, és még mestert is fogadunk, plusz még glettelnünk és csiszolnunk is kell a falat, akkor akár a százezer forintot is elérheti a számla végösszege.

Hasonló bejegyzések