A “láthatatlan” padló titkai

Talán semmi sem dob fel annyira egy belső teret, mint egy üvegpadló, amely alatt akár belső világítással ellátott kis dekoratív tárlatot is elhelyezhetünk. De vajon, hogy kell csinálni, mire kell figyelni ennél a megoldásnál? Ebben segítünk és adunk néhány remek ötletet is.

A szó szoros értelemben ragyogó hangulatot kölcsönözhet a ház vagy lakás bármely helyiségének egy kis üvegpadló, kevés ennél modernebb formai elem van manapság. Nemcsak esztétikus, hanem épülő házunk/lakásunk árát is biztosan meg fogja dobni egy kicsivel – és mindenképpen többel, mint amennyibe kerül. Ha ugyanis nem esünk túlzásba, és nem az egész szobát látjuk el “láthatatlan” padlózattal, hanem csupán egy 1-2 négyzetméternyi területet, akkor nem túl költséges beruházásról van szó. Íme, néhány példa illusztrációként, hogy el tudjuk képzelni, miről is van szó!

Persze, akadnak sokkolóbb példák is – íme néhány!

De most maradjunk a kicsit fentebb mutatott, egyszerű, otthon is megvalósítható dekor-változatoknál! Ezeknél lényegében csak a padló egy részét váltjuk ki üvegpadlóval, amely alatt mindenféle dekorációs elemeket helyezhetünk el. Ezek kialakítása nem túlságosan bonyolult és nem is nagyon drága – de van egy komoly bökkenő, amit nem árt tudni: előre gondolni kell rá, hogy ilyet szeretnénk! A kivitelező minden bizonnyal meg tudja oldani, hogy egy-egy kijelölt területet a járóbeton magasságát az üveglappal ellátandó területen 5-10 cm-rel mélyebbre süllyessze. (Ezt jellemzően úgy csinálják, hogy a kijelölt területet egy belső kerettel veszik körbe, nagyjából úgy, mintha betonozáshoz zsaluznák, csak ezúttal nem bele, hanem köré kerül a beton.) Ha világítást is szeretnénk bele (ami nem árt, az dob rajta igazán nagyot!) akkor az elektromos vezetékek csövezését is előre el kell helyezni a járóbetonban. Persze, mindezt utólag is meg lehet tenni, de ha végiggondoljuk, mekkora cirkusszal jár az elkészült burkolatot feltörni, alatta a betont szétverni és felmarni, szabályos alakúra körbe flexszelni, stb, alighanem elmegy a kedvünk a dologtól. Szóval ha ilyet szeretnénk, jobb előre gondolni rá.

Az üveglap alatt elhelyezett kis kiállításunkat (ami jellemzően szép kavicsokból vagy kagylókból, csigákból szokott állni) célszerű csemperagasztóval leragasztani a “teknőnk” aljára. Az üveglap vastagságát mindenképpen a mélyedés kialakítása előtt tisztáznunk kell (a lap várható terhelésének megfelelően többféle vastagságban is rendelhetők ezek az anyagok az erre szakosodott cégektől), és fontos tudni, a keret méretét is, hiszen ezeket is be kell tudnunk süllyeszteni, méghozzá a burkolat többi részével azonos síkba! Fontos tudni azt is, hogy az üveg értelemszerűen nagyon csúszós felület, ezért ha olyan helyiségben használjuk, ahol gyakran lehet nedves (és nem csak a fürdőszobát, hanem a konyhát és az előszobát vagy az étkezőt is érthetjük ez alatt!), akkor megfontolandó opció a csúszásgátló mart felületű üveg alkalmazása, hogy megelőzzük a háztartási baleseteket.

Alkalmazhatjuk az üvegpadlót két különböző burkolat elválasztósávjaként is, jellemzően például az amerikai konyhás nappalik két külön funkcióját szolgáló “térfelének” elválasztására, vagyis a konyhai terület járólappal burkolt területének és a szobaként használt térrész hajópadlója között.

 

Hasonló bejegyzések